Fler kattraser

Trots att den vanligaste kattrasen i Sverige är främst huskatter finns det flera raskatter. En huskatt kan alltså vara en blandning av flera raser. Det är inte ovanligt att vissa har en utekatt som helt plötsligt får kattungar och de har ingen aning om vem som är pappa.

Helig Birma

Helig Birma är en kattras som enligt legenden härstammar från vad vi idag kallar för Tibet. Det sägs att rasen skeppades till Frankrike i början på 1900-talet. Trots detta är det endast från tidigt 1940-tal som det är möjligt att spåra kattrasens ursprung. Rasen godkändes dock redan på 1920-talet i Frankrike. Det dröjde lite längre för USA och Storbritannien att godkänna rasen, det var först på 1960-talet. Den heliga birman är en lugn ras som är väldigt sällskaplig och har lätt att anpassa sig till olika situationer. Den har en medelstor katt med medellång päls. De fyra vita tassarna är det mest kännetecknande hos rasen och på baktassarna ska de vita gå upp en bit samt se ut som ett upp och nedvänt V.

Ragdoll

Ragdollen härstammar från USA och dök upp på 1960-talet tack vare en uppfödare i Kalifornien. Det var inte planerat att avla fram en ny ras utan det blev en överraskning. Det är en tystlåten ras som älskar att vara med sin familj. Den är även väldigt nyfiken och till skillnad från vissa andra raser föredrar den att hålla sig på låga nivåer och inte uppe på hyllor. När man lyfter upp katten har den en tendens att slappna av helt och hållet vilket är vad som gett den namnet ”ragdoll”. Dess päls är medellång eller lång och har vanligtvis blåa ögon med en muskulös kropp.

American curl

Kattrasen american curl härstammar från USA. Det började med en katthona som hade bakåtvänt öronbrosk. Det ledde till att kattungarna fick den unika öronformen. De föds dock med raka öron och efter endast några dagar börjar de förändras. Öronen är stora och runda, det är spetsen på öronen som är bakåtvända. Det finns olika varianter av rasen, vissa har en halvlång päls medan andra har kort. Det är en väldigt aktiv ras som dessutom har lätt att lära sig olika saker. Trots att rasen är relativt populär finns det inte jättemånga registrerade american curl i Sverige, de flesta finns i hemlandet USA.