Katt i lägenhet

Många oroar sig för att de inte kan skaffa en katt så länge de bor i lägenhet. Det spelar dock ingen roll var du bor någonstans. Du kan alltså skaffa en katt om du bor i hus eller lägenhet. Enda gången det kanske inte går är ifall hyresvärden har förbjudit husdjur.

Vilken typ av katt du är intresserad av att skaffa kan avgöra lite hur bra den kommer att trivas i en lägenhet. Skulle du köpa en äldre katt som är van att ha möjlighet att gå ut och du vill ha en innekatt kan det bli lite krångligt. Det bästa är att du köper en kattunge så den får vänja sig med att vara inomhus redan från början.

Oavsett var du bor är det viktigt att du skapar en miljö som katten kommer att trivas i. Skulle du ha tillgång till en balkong kan du glass in den eller hänga upp ett ”rymningssäkert” nät. Det gör det möjligt för katten att vara ute en stund även om du inte kan släppa ut den helt och hållet. Förutom det är det viktigt att katten har en klätterställning. Gärna en hög klätterställning eller katträd som gör det möjligt för katten att se över hela rummet. De flesta raser trivs nämligen bäst på hög nivå. Så länge katten har en plats att sova, mat och platser att gömma sig på så kommer den klara sig var som helst. Skulle du upptäcka att katten inte håller sig till de platser du skapat kan du prova att flytta de till ett annat område.