Katter och värme

Om man har en katt kan man ganska snart märka att den ibland väljer för oss ganska konstiga sovplatser. Fönsterbrädor, under täcken, mitt i solen, under möbler och nära eldstäder är sådana platser katter ofta kan hittas på. Men varför lägger sig katten egentligen på platser av den här typen?

Katter gillar varma platser

De här sakerna har en sak gemensamt, de är lite varmare. Katter gillar faktiskt att kura ihop sig där det är varmt. Om man har ett mysigt bastutält är det inte alls omöjligt att katten kommer gå in och lägga sig där när det är lite lagom varmt. Om katten är lite äldre kan det vara än vanligare att den uppsöker varma och gärna mjuka platser att ligga på. Det kan ha att göra med att katten är lite mer frusen, eller så känner den av att den har lite ont i sina leder och då kan värmen göra det hela lite bättre.

När det blir för varmt

Även om katter gillar värme kan det ibland bli för varmt. Allt för hög värme kan vara farligt för katten och även riktigt varma sommardagar kan katten fara illa. Som ägare gäller det att man ser till att katten har tillgång till färskt dricksvatten, och om den dricker dåligt kan extra blötfoder vara bra att ge. En del katter gillar att ligga på fuktiga handdukar, och om katten drabbas av värmeslag gäller det att den fort kommer under vård.

Ordna varma liggplatser till katten

Det finns flera olika sätt att ordna varma liggplatser åt sin katt. Om man har vattenburen värme finns det bäddar som hängs på elementen, och där kan sedan katten lägga sig. Har man golvvärme kan det vara en fördel att slå på den, och att lägga en filt direkt på golvet så får katten värme. Det går också att använda till exempel värmekuddar som värms i mikron för att ge katten en lite extra varm liggplats. Även vanliga filtar, fårskinnsfällar och täcken kan användas för att ge katten en varm och ombonad plats att ligga på och det skadar inte om platsen är på ett ställe där katten också kan titta ut.