Kort om några kattraser

Det finns en rätt lång lista med kattraser att välja mellan ifall du är intresserad av att skaffa en katt. En raskatt är en katt som är stambokförd och har en stamtavla medan en katt som inte kommer från en uppfödare oftast kallas för huskatt oavsett vilka föräldrar kattungen har.

Perser

Perser är en långhårig kattras som sägs härstamma från Persien. Den har en kort, kraftig och kompakt kropp med stora tassar och grova ben. Persern är i de flesta fallen en lugn och harmonisk katt. Den är dessutom relativt tystlåten och sägs komma bra överens med andra djur. Trots att rasen anses vara lugnare än andra raser är den ändå rätt pigg och livlig. När katten först blev populär på 1700-talet fanns det endast två olika varianter. Idag finns det ännu fler och precis som systerrasen exotic finns perser i flera hundra färgvarianter.

Exotic

Kattrasen exotic är en typ av perser som kom till tack vare ett avelsprogram i USA på 1960-talet. Det var ett medvetet program där tanken var att få en korthårig perser. När rasen först kom till kallades den för exotiskt korthår men namnet ändrades senare till endast exotic. Rasen är kompakt, kort och kraftig samt finns i flera hundra färgvarianter. Det är en vänlig ras med ett jämnt temperament och anses vara en livligare version av perser. Anledningen till detta är den kortare pälsen som blir runt 3-6 centimeter tjock.

Norsk skogskatt

Den norska skogskatten är en rätt populär ras som härstammar från Norge. Den har funnits i många år men det var först på 1960-talet som man började avla fram rasen på allvar. Den har en tjock och lång päls vilket gör det möjligt för katten att leva i kallare klimat. Trots att den är i största del en utekatt kan den klara sig lika bra som innekatt. Den har en ganska stor storlek med en muskulös kropp och långa ben. Den norska skogskatten är vänlig och småpratar gärna. En annan sak som är vanligt för rasen är att den trivs med att sitta högt, gärna på hyllor eller skåp så att den kan se över hela området.

Bengal

Bengal är en kattras som är en korsning mellan en tamkatt och en bengalisk vildkatt. Tanken var att skapa en ”leopardkatt”. Katten har en kort gulaktig päls med ett fint mönster och vissa har en typ av ”glitter” som gör att det ser ut som att de skimrar lite. Namnet på rasen kommer från det latinska namnet”Felis Bengalensis” vilket är en kattdjursgrupp som kommer från Asien. Det är en väldigt självständig ras som är mycket nyfiken och en utmärkt klättrare. Precis som vildkatter rör den sig på ett mjukt och smygande sätt.