Historien om Noelle, kattungen som öppnat allas hjärtan!
Lilla Noelle hittades med ett brutet lårben, dagen innan julafton 2016.
Hon visade direkt att hon var både prat- och levnadsglad. En liten tjej med ett stort humör och vilja!
Eftersom hennes operation skulle bli dyr, gick vi på Gotlands Katthem snabbt ut med en vädjan på vår Facebook-sida.
Gensvaret var enormt!
Med nära 300 delningar nåddes fler än 100,000 personer. Pengarna började trilla in och vi insåg snabbt att vi skulle ha råd att låta operera henne. Med hennes egna charm gick hon rakt in i folks hjärtan, hur kunde man INTE älska henne!?
Eftersom ni är så många som hjälpt henne och det är så många som är intresserade, skriver vi här om hennes historia. Följ den och bli berörd! Se vilken skillnad just ditt bidrag gör! Älska henne tillsammans med oss!


Följ hennes historia här!
Nedan följer historien och hennes utveckling. Senaste inlägget kommer att ligga överst så är du ny här så scrolla ned till botten och arbeta dig upp. Hoppas du njuter av att följa Noelles liv! =o)Frihet!!
2017-01-10
Ääääääääntligen är burvilan över!!!
Noelle har idag fått röra sig (ganska) fritt utanför hundburen. Gissa om hon har tyckt att det varit toppen!! ;-)
Såklart är hon begränsad, av jourmatte, och får nöja sig med ett rum och under strikt uppsyn! Hon själv har iiiiinga begränsningar, nähädå, inte här inte....! Hade det varit upp till henne hade hon klättra på väggarna och svingat sig från takkronorna (om det funnits några). Men se det får hon inte!
Noelle har redan hittat några nya sovplatser där hon vilat sig mellan sin framfart på golvet med en mus, boll eller piprensare. Nu är livet grejt tycker hon!
Jourhemmets andra katter tycker inte det är lika grejt då, men eftersom Noelle lyssnar och respekterar när de säger ifrån så funkar det bra ändå. Det stora äventyret är att bli vän med den STOOORA hunden! Han är en van kattungeuppforstrare och vill väldigt gärna ta hand om lilla Noelle - hon är ju så söööt!
Noelle har haft tid att vänja sig vid honom redan under burtiden men det är lite läskigt ännu att befinna sig en halvmeter under hundens huvud när de båda står på golvet. En dag eller två till så misstänker jag att de gärna sover tillsammans i hundens säng. Under tiden har Noelle hittat nytvättade handdukar i bokhyllan som är väldans sköna!
Stygnen tas bort!!

2017-01-07
Äntligen kom så dagen då stygnen kunde tas bort!!
"Yippie!" - trodde vi....
Givetvis förstod ju inte Noelle varför det bråkades så med hennes ännu lite ömma ben, så hon blev sur som ättika. Vi fick helt sonika ta det i omgångar så att hon inte stressade upp sig alltför mycket. Två stygn satt fast lite grann och var svåra att komma åt utan att Noelle ryckte åt sig benet och försöka "smaka" på saxen, eller ett finger, vad som fanns närmast till hands... Vi hade ingen brådska så det fick ta sin lilla tid. Med jämna gosavbrott var iaf äntligen alla stygn slutligen borta.
Desto gladare blev den lilla när vi då kunde ta av henne kragen! :-D
Hela kvällen uppförde hon sig och var inte på och slickade på benet alls, så hon fick vara utan krage hela natten. Mysigt!Hög feber och återbesök hos Vet
2017-01-04

Igår var Noelle på återbesök hos veterinären. Hon var loj redan på morgonen och en kontroll visade feber på 39.8.
Det bestämdes därför att antibiotikan skulle bytas ut, samt skulle morfinen tas bort.
Redan på kvällen var hon bättre och aptiten kom tillbaka.Den Elisabetanska kragen...

2017-01-02

Noelle har nu haft sin fina turkosa krage i ett par dagar. Hon verkar trivas bra i den och det finns därför inget behov för en annan. Hon tycker nog att den är en rätt ok huvudkudde och den stör inte när hon leker, liggandes på rygg oftast. Hon har börjat leka mer och mer i sin bur och har en uppsjö av olika saker. Inte heller stör kragen när hon ska äta eller gå på lådan. Hon låter sitt sår vara och är så duktig när den ska sättas på igen - hon får nämligen vara helt utan när hon är i famnen så att hon kan tvätta sig ordentligt (allt utom såret såklart). Hon är en smart liten tjej och har fort lärt sig att när man börjar krångla och vill ta sig ur famnen så hamnar man i buren igen, så hon ligger gärna och myser ett par timmar på bröstet när hon har möjlighet.
Den eventuella urinvägsinfektionen verkar vara på väg bort och hon är bara i lådan nu när hon behöver gå på toan.
Fick hon som hon ville skulle hon äta tills hon sprack! Jösses vad hon kan stoppa i sig! Det är begränsade portioner som gäller så att hon inte blir för tjock!Trattar...
2016-12-30

Noelle är egentligen inte särskilt störd av sin tratt, men hon har ett par gånger varit på väg att antingen köra benen igenom den, eller, ta av sig den. Det är ju såklart inte bra och inte heller meningen, utan tratten skall ju skydda hennes opererade ben, inte tillåta att hon kommer åt det eller göra skada på något sätt. Idag tittar vi därför på trattar, eller kragar kanske några kallas egentligen. Inte helt lätt att hitta bra när man är så liten.
I väntan på andra får hon idag prova en uppblåsbar variant men förmodligen kommer hon kunna komma åt benet om hon verkligen vill, så den kommer inte användas när hon inte har tillsyn hela tiden. Tillfälligtvis funkar och underlättar den för henne iaf.Gos, gos, gos och återigen lite gos!

2016-12-29

På morgonens återbesök hos veterinären bestämdes att hon inte behöver komma tillbaka förrän nästa vecka igen och att medicin och smärtlindring kan ske i jourhemmet istället. Eftersom vi nu byter medicineringen från subkutant (via spruta in i underhudsfettet) till oralt (i munnen) behöver vi vara lite uppmärksamma på hur magen reagerar. En diarré i detta läge är inte bra men eftersom avföringen varit fin hela tiden och övriga fördelar överväger så gör vi ett försök.
Smärtlindringen blir densamma som innan operationen och kan alltså administreras oftare än vid besök på kliniken, vilket också har flera fördelar.

Resterande dagen (och kvällen...) tillbringades mest i jourmattes famn, utan tratt så att Noelle fick en chans att tvätta sig ordentligt. Ja, allt utom det opererade benet såklart, något hon accepterade utan problem, så stygnen stör henne uppenbart inte i dagsläget.

Ett lite orosmoment är dock att hon nu visar tecken på Uvi (urinvägsinfektion). Hon kissar ordentligt men väljer sedan att sitta kvar i lådan och pressa fram varje liten droppe. När i buren går hon ofta, ofta och sätter sig i lådan istället för på andra, mer bekväma ställen och försöker då kissa.
För att utesluta att hon känner sig otrygg i övriga buren justerades det om lite, samt bädd byttes. Det uppskattades förvisso men lådan var ändå alltför välbesökt och en alltför vanlig liggplats. Två mindre lådor senare återgick vi till originalet eftersom de var för små.
En snabb dialog med veterinären etablerade att avvakta och hoppas att existerande medicinering tar hand om en eventuell uvi.

Mer positivt är dock att hon idag har visat tecken på att vilja leka. Hon äter bra och kurrar högt så hon är helt klart på rätt väg!Dessa kanyler...
2016-12-28

Återbesöket på veterinärkliniken idag bestod mest av att stämma av samt ge medicin/smärtlindring. Eftersom Noelle ännu hade kanylen kvar och den inte längre behövs skulle den tas ut. Trodde vi....
Arg som ett retat bi förklarade Noelle att hon minsann inte tänkte låta sig hanteras av dessa hemska människor! Hennes stackars tratt ser numera mest ut som ett durkslag där hon helst hade velat få in några fula fingrar. Hon tänkte INTE låta klinikpersonalen ta någon kanyl så det slutade med att jourmatte åkte till katthemmet och tog ut den på samma sätt som den första gången, dvs genom att i lugn och ro blötlägga tejpen och försiktigt pilla bort den. Denna gång tog det en dryg minut och Noelle var hur glad som helst!
Senare fick vi veta att den lilla damen hade stämplat veterinären i fingret när hon skulle tejpa fast den första kanylen, så det här med kanyler är uppenbarligen ett känsligt ämne för lilla Noelle.

Väl hemma igen sov Noelle lugnt och installerade sig i sitt "nya hem", dvs en stor hundbur där hon kan röra sig lite och samtidigt har fri tillgång till allt hon behöver. Det inkluderar även kel eftersom hon högljutt säger till när hon vill ha uppmärksamhet!


Äntligen "hemma"!
2016-12-27, kväll

Noelle är hämtad!
Operationen har gått bra och hon har benet kvar. Veterinären känner sig nöjd med reparationen av själva brottet men det finns ett orosmoment i en nekros i huden som kan ställa till med bakteriella problem. Vid traumat / smällen förstördes troligtvis blodådrorna där och utan dem har huden dött. Han har därför klippt bort så mycket han kunde av det döda för att fortfarande ändå kunna dra ihop huden. Det blir en medicinsk behandling för detta och förhoppningsvis räcker det men det får tiden utvisa.

Själva brottet är nu "stiftat" och imorgon kan vi nog visa bilder på både benet och röntgen.
Lilla Noelle själv är arg på tratten och utsvulten! Hon står redan på benet och är betydligt mindre störd av smärta ikväll än tidigare. Såklart hjälper smärtlindringen till men efter en så pass stor operation lär hon ju vara riktigt öm, så onekligen har de vassa kanterna tidigare grävt sig in i mjuka delar och orsakat rejäl smärta.
Hon äter, kelar och pratar när hon är vaken, men hon är riktigt trött efter sitt äventyr på operationsbordet!
Hon är även frusen och ligger just nu inbäddad under en filt bredvid en vetevärmare och myser.

Imorgon bitti ska vi tillbaka till veterinären för smärtkoll och för att etablera medicinering framåt. Vi återkommer efter det med mer information, vi är nämligen rätt så slutkörda ikväll både Noelle och jag.

Tack för just DITT stöd, det har gjort verklig skillnad för denna underbara lilla kattunge! Sov gott och dröm sött!

Väntan är olidlig
2016-12-27

Noelle är inlämnad hos veterinären och nu går vi alla och väntar. Även om vi har fullt förtroende för veterinärens erfarenhet känns ju oron, "måtte det gå bra!".
Under tiden har lokala media hört av sig och ett reportage ligger på helagotland.se

Banken har tekniska problem så vi kan heller inte kolla hur mycket gåvor som skänkts och ge allmänheten och alla gåvogivare besked om hur mycket som faktiskt bidragits så här långt.
Facebook har verkligen kraften att få ut budskap, på gott och ont, men i det här läget är vi bara tacksamma för spridningen.

Måtte veterinären ringa snart så vi får hämta den lilla tjejen!

Vi räknar med att uppdatera under kvällen så håll tummarna ett tag till!


Samförstånd och sömn
2016-12-26

Vi börjar förstå varandra nu, Noelle och jag. Att hon har kontroll över kisseriet är inga tveksamheter om, hon säger till när hon behöver gå. Högljutt!! Hon klarar ännu inte att komma i någon låda och heller inte att "sitta" i rätt ställning, så jag lyfter henne till lådan och hon kissar liggande eller halvliggande. Problemet är att kunna göra det varje gång hon behöver gå, så tvättmaskinen går ännu varm. Att tvätta henne efteråt består mest av att skölja med vatten eftersom det ännu gör ont att röra vid benet. Vattnet triggar henne dock att tvätta lite själv och hon tycks inte vara störd över att bli lite blöt.

Hon är helt klart mindre öm nu, jag får ta på fler ställen på kroppen utan att hon reagerar och hon rör sig mer obehindrat. Hon rör sig dock inte mycket, men när hon behöver så kan hon.
Läkning och smärtlindring gör henne trött. Hon sover mest, vilket är klokt. Sprutan med smärtlindringen smakar uppenbarligen gott för redan nu gapar hon när jag kommer med den. Smart tjej!
Hon äter och gosar en stund innan hon gladeligen somnar om igen.

Imorgon, tisdag, ska hon lämnas in för operation. Den kommer kosta 18-20,000kr och till det kommer existerande veterinärräkningar samt eftervård. Många, många kattvänner har via vår Facebook-vädjan redan bidragit med så mycket pengar att det iaf täcker själva operationen - helt otroligt och vi är såååå tacksamma!!
Noelle är en glad liten tjej som vet vad hon vill och hon vill definitivt leva vidare, så från oss vill vi skicka en stooooor nosbuff från henne och ett jättetack från oss och alla andra katter som vi kan hjälpa istället nu när vi inte behöver betala så mycket pengar själva!! TACK!!
Trött litet hjärta

Juldagen och rutinerna sätter sig

Nyfikna Noelle
2016-12-25

Förutom lite smärtlindring och filtbyte vid 03:00 har Noelle sovit lugnt hela natten.
Högljutt förkunnade hon i morse att det var dags att gå upp och ge henne mat och återigen göra rent i buren, följt av lite gos såklart.
Hon känner sig numera tryggast och bekvämast i sin bur och går gärna tillbaka dit efter att ha ätit lite. Hon klarar ännu inte av att gå på lådan utan gör ifrån sig liggandes inne i buren. Dock har vi under dagen kunnat konstatera att hon verkar ha kontroll över det och definitivt är medveten om att något sker där bak. Hon har flertalet gånger kissat och även bajsat rejält en gång. Det kändes nog lite konstigt att pressa liggandes men hon lyckades utan problem få ur sig allt och tycktes inte ha lika ont idag som igår när jag rörde vid svansen efteråt. Däremot är det svårt att göra henne ren i bakänden pga smärtan så det gäller att byta bäddningen ofta. Resten av kroppen tvättar hon själv utan några större problem.

Det är hennes vänstra lårben som gått av. Ett löst fragment förutom de två bitarna som sitter fast i varsin ände av benet. Oturligt nog är alla bitar väldigt vassa och det gör ont när de gräver sig in i de omkringliggande musklerna. Turligt nog är brottet inte nära några tillväxtzoner / leder, vilket gör det mindre komplicerat att operera.
Noelle börjar dock hitta bästa sätt att röra och förflytta sig. Högra bakbenet är nog lite mörbultat och hon sträcker ofta på det för att hålla igång det när hon ligger ned. Frambenen motioneras mest hela tiden när hon trampar och spinner vid minsta beröring på och runt huvudet. Ett riktigt gostroll är hon! Såå mysig!

Vi har under dagen fått besked om alla generösa och underbara människor som skänkt pengar till hennes operation och vård - TACK!!
Jag önskar att ni alla fått träffa Noelle och själva fått se hur väl värd hon är denna chans att fortsätta sitt liv!
Som tack ska vi försöka hålla denna sida uppdaterad med information och bilder. Även Facebook kommer såklart att bjuda på uppdateringar framöver.

Underbara ni, tusen tack säger vi och lilla Noelle!!


Uppdatering från stödhemmet

Äventyret med kanylen
2016-12-25

Under julaftonens dag och kväll var det mycket observation av och aktivitet kring den lilla juvelen Noelle.
Det gällde att etablera om det interna verkade fungera eller ha problem. Noelle var mörbultade överallt och det var svårt att ta i henne utan att det gjorde ont. Hon fick därför vara ifred under natten, förutom 03:00 när det var dags för påfyllning av smärtlindringen. Redan på morgonen kunde jag konstatera att hon fick ur sig urinen själv och därför behövdes ingen extra hantering för att tömma hennes blåsa, skönt!. Även avföring hade kommit ut under natten och inget blod syntes någonstans. Det var en stor lättnad och vi kände alla att vi gjort rätt som gett henne chansen att leva vidare!
Nu gällde det bara att få tag på en veterinär som var villig och kunnig nog att ta sig an hennes fall! Som vi såg det fanns det två alternativ; antingen nitades / skruvades hennes ben ihop igen, eller så amputerades det. Ingen av de flertal veterinär vi var i kontakt med rekommenderade amputation. Det kändes därför skönt när en person trots allt var villig att utföra det om det inte skulle gå att rädda benet. På Gotland finns endast en veterinär som är tillräckligt kunnig ortopediskt för att utföra en dylik operation så hoppet stod nu till honom. Att skicka lilla Noelle till fastlandet i det skick hon var kändes inte som ett alternativ, men eftersom det var julafton dröjde det att få svar.
Väntan kändes oändlig men slutligen hade röntgenplåtarna kollats och vi fick beskedet att han kunde ta sig an operationen, fast inte förrän på tisdag. Nu gällde det alltså att göra det så skönt som möjligt för lilla Noelle tills dess.
Fortsatt smärtlindring var ett måste, tillsammans med stillhet. Mat med lite paraffinolja för att underlätta bajsandet men annars fanns det inte så mycket mer vi kunde göra. Ja, förutom att gosa förstås!

Kvar i frambenet satt kanylen och eftersom tassen börjat stasa och inget skulle behöva sprutas in i blodet förrän på tisdag bestämdes att den skulle bort. Det var dock lättare sagt än gjort.... Noelle var uppenbart störd av hanteringen och tejpen satt hårt fast i pälsen. Det gick inte att dra bort den utan vi var tvungna att försöka med sax och blötläggning, något som tog tid eftersom vi inte ville stressa den lilla under tiden.
Noelle var generös med klorna och vi bestämde snabbt att de måste klippas lite.
Sagt och gjort, klotång fram och udden av!
Nu gjorde det inte lika ont på oss och hon slapp dessutom fastna i filten hela tiden (något som varit ett litet bekymmer innan).
Tillsammans lyckades vi iaf och hittade ett sätt och en rytm som gjorde att den kom ut utan att det gjorde ont på Noelle.
Efter det lilla äventyret sov den lilla gott under tiden som vi tvåbeningar hann njuta av lite julmat.


Mat är gott!

Noelle
2016-12-24
Denna lilla kattunge, en hona på strax över ett kg, blev uppmärksammad den 23/12 när hon haltade in i ett buskage utanför vårdcentralen i Slite. Katthemmet blev kontaktat och med hjälp av godhjärtade Slitebor fick den lilla komma till veterinär. Där konstateras att hon har ett brutet bakben, sannolikt har hon blivit påkörd. Röntgen visade att hon hade en fraktur på vänster bakben, men inte om hon hade inre skador. Urinblåsan var tom vilket var oroväckande då de kan spricka vid olyckor. Kissen blev satt på dropp, smärtlindring och observation. Under tiden detta pågick var det tät kontakt mellan katthemmet och olika veterinärer. Röntgenplåtar skickades hit och dit och vi hittade en veterinär som kunde operera om det blev aktuellt. Tack och lov visade hon inga tecken på inre skador, utan är förutom benskadan bara blåslagen.
På fredagkvällen kunde Noelle, som den lilla fick heta, hämtas och fick åka till stödhem för vård och fortsatt observation. I morse (24/12) kunde stödhemmet med glädje meddela att Noelle både kissat och bajsat, vilket är ett mycket gott tecken. Hon har ont, men äter och dricker och inte minst, kelar.
Noelle behöver opereras och det kommer göras på tisdag (veterinären är inte på plats innan dess), någon ägare har ännu inte hittats och vi kan inte vänta med operationen.
Vi vädjar till alla kattälskare där ute, hjälp oss hjälpa Noelle!! Operationen och eftervården för Noelle är dyr och vi behöver allmänhetens hjälp. Vårt bankgironummer är 865-3073 eller Swish 1235527015, märk betalningen Noelle.
Vi kommer uppdatera kontinuerligt om Noelle på vår facebooksida (och här) så att alla som vill kan fortsätta följa och se hur det går för henne.


Köp vår fina almanacka!

Nu kan du njuta av ett helt års fina bilder och kattöden, samtidigt som du stödjer vår verksamhet!
Köp almanackan och njuuuut!

Beställ här:


Bli månadsgivare!

Genom att bli månadsgivare bidrar du till katthemmets ekonomiska trygghet och gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt.

Bli månadsgivare
Hjälp oss via Swish!

Skänk en liten slant då och då, kanske vill du att kissarna ska få lite extra godis? Märk då din betalning med godis så ser vi till att de får det!

Hjälp oss via SMS!
Det är möjligt att via SMS skänka en gåva till Gotlands Katthem och våra katter.

SMS:a kattis 20, kattis 50, kattis 100 eller kattis 200
till 72 550, för att skänka respektive summa.

Läs mer...